Eindelijk is het zover! Wij starten met ons woonprogramma

Tjeenz “Wonen”
Begeleid wonen, en dan net even anders.

1 Augustus starten we met ons woonprogramma in Roden en hebben wij plek voor 5 jongens in de leeftijd van 16 t/m 23 jaar. Net als onze andere Ervarend Leren Trajecten is ook dit programma intensief, systeemgericht, volop in beweging en kortdurend (het streven is 8 maanden, en daarna door naar een eigen plek met ambulante begeleiding of terug naar huis). Je hebt je eigen slaapkamer, en deelt met de medebewoners de toiletten, douche, keuken, woonkamer en tuin. Een zelfde setting als waarin jongeren voor het eerst zelfstandig gaan wonen.
We doen een groot beroep op eigen keuze, verantwoordelijkheid nemen en zelfstandigheid. Je hebt je eigen “woonprogramma” vol uitdagingen en leerpunten in een groepsdynamische setting en er is 24 uur per dag begeleiding en toezicht.
Het programma is gestoeld op “normaal” en normaal is vrij simpel; 8 uur slaap, gezond eten, dingen doen die je moet doen, focus op zaken die belangrijk voor je zijn, sporten en bewegen en natuurlijk ontspannen. Dus welke keus maak jij met je familie? Kies jij ervoor om even afstand te doen van de dingen die je gewend bent om te doen en op deze manier door te stromen naar een eigen plek.

Jongeren die in aanmerking komen en kiezen voor het “wonen” bij Tjeenz, gaan eerst (of zo snel mogelijk), mee met een Ervarend Leren (groeps)traject naar het buitenland. Dat is een stevige intake, en naar onze ervaring een goede start die zich direct weer terug verdient.

Een vereiste is dat de jongere ook in staat moet zijn om na het traject zelfstandig te gaan wonen. Wanneer dit perspectief er de eerste paar jaar nog niet in zit (bijvoorbeeld wanneer je 15 jaar bent, of wanneer de problematiek dusdanige beperkingen kent dat een langdurige woongroep beter aansluit) dan kan de jongere voor het wonen beter op zoek naar een ander alternatief. Wanneer hier geen goed zicht op is, is een Ervarend Leren Traject een uitstekend middel om hier inzicht in te krijgen.

Elk Traject bij Tjeenz start met een vrijblijvend Oriënterend gesprek met de jongere en zijn ouders/ verzorgers. Neem gerust contact op om een casus te bespreken, en kom een keer kijken in ons nieuwe pand. Vanwege corona kunnen we geen grote opening organiseren, maar op afspraak ben je van harte welkom.

“Elk nadeel heeft zijn voordeel”
Van hulpverlener naar SKJ geregistreerde bouwvakker…

Eind maart ging ons buitenlandprogramma niet door vanwege de Corona. 1 April kregen we de sleutel van de Havezathenlaan 2-4 in Roden. Wij verruilden onze bergschoenen voor werkschoenen en vielen van het een in het ander…

Visie; Als je wat doet, doe het dan goed! Zo ook met het starten van een woonvoorziening. Eerst de oude troep weg zodat wij en de jongeren straks netjes kunnen starten.

Zelf doen! Want het pad ontstaat door het te gaan. Als je het avontuur aangaat, dan leer je vanzelf! Slopen, breken, trekken en weer opbouwen. En als je iets niet weet, dan vraag je advies.
Bouwbesluiten, brandveiligheid, legionella-preventie, vergunningen en wat al niet meer… je moet door die papiermolen of je nou wilt of niet. Het zijn gewoon dingen die moeten.
En juist het laatste stukje, als je denkt dat je er bent. Het afwerken en plinten plakken… dat duurt het langst. Vijf ruime slaapkamers, een nieuwe keuken, een compleet gerenoveerde badkamer, een extra toilet boven, een fijne woonkamer en een heerlijke tuin!

Tjeenz “Ervarend Leren Traject Buitenland”
Wij willen graag weer op pad!

Wij kunnen hiervoor individueel of op maat weer programma’s aanbieden.